Het Belgisch deel van de Noordzee is een van de best bestudeerde zeegebieden ter wereld. Het marien ruimtelijk plan (MRP, KB van 20 maart 2014) bepaalt eveneens dat marien onderzoek overal is toegelaten, behoudens andersluidende bepalingen die een verbod of voorwaarde opleggen.
Deze sterke wetenschappelijke verankering uit zich ook in een analyse van het mariene onderzoekslandschap. Zo telde België in 2017 115 mariene onderzoeksgroepen (MOGs). 22% van de publicaties waarvan het studiegebied geïdentificeerd kon worden (periode 2008-2016) kende een regionale focus (i.e. Belgische kustzone, BNZ, Zuidelijke bocht van de Noordzee en Schelde) (Pirlet et al. 2017). De MOGs bezitten eveneens over een uitgebreid gamma aan mariene onderzoeksinfrastructuur. Zo beschikt België over twee volwaardige onderzoeksschepen (RV Belgica, RV Simon Stevin). Verder beheert het VLIZ het Marien Station Oostende (MSO), dat fungeert als satellietlaboratorium aan zee voor alle Vlaamse zeewetenschappers en tevens wordt ingezet in het kader van grote Europese infrastructuurnetwerken zoals LifeWatch, ICOS en EMBRC.
Naast onderzoek kent het BNZ ook een goed uitgebouwde monitoringscomponent. Zo zijn er verscheidene boeien, meetpalen, radars en masten die permanent data verzamelen inzake golfhoogte, windkracht, getij, etc.: Meetnet Vlaamse Banken. Verder worden tal van monitoringsactiviteiten uitgevoerd in het kader van internationale en Europese verplichtingen (OSPAR, Kaderrichtlijn Mariene Strategie, Kaderrichtlijn Water). Monitorings- en onderzoeksresultaten kunnen geraadpleegd worden via de thema's 'Marien leven' en 'Omgeving'.
Meer info op www.compendiumkustenzee.be.
Toegang tot de Geoviewer.
Doorverwijzing naar relevante webbron voor meer info.
Vaste kaart in pdf-formaat.
Geoviewer
Tabblad 'Catalogus' geeft een overzicht van alle beschikbare lagen in de Geoviewer
met betrekking tot een specifiek thema.
Tabblad 'Actieve lagen' geeft een overzicht van de geactiveerde lagen.
Via dit tabblad kunnen volgende acties worden verricht:
- Volgorde wijzigen van de kaartlagen
- Filteren van de kaartlagen
- Transparantie instellen van de kaartlagen
- Raadplegen van de legende
- Raadplegen van de abstract en metadata
- Downloaden van de data
De thema-overkoepelende Geoviewer kan geconsulteerd worden via het hoofdmenu, bovenaan deze pagina.